Vappuna leivotaan tietenkin munkkeja.
Osassa päällä tomusokerikuorrute, osassa sokeria.
Tein annoksen kaksinkertaisena, ohje otettu täältä.
taikina (12-18 kpl):
100 g voi- tai margariinisulaa
2 ½ dl kevytmaitoa
½ pkt hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
7 ½ dl vehnäjauhoja
paistaminen:
700-900 ml rypsiöljyä/kookosrasvaa
pinnalle
siro erikoishienoa sokeria
tai
tomusokerikuorrute:
4 dl tomusokeria
noin 3 rkl punaista marjamehua
strösseleitä
Valmistus:
Sulata rasva kattilassa.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen joukkoon
ja etene muilta osin reseptin mukaan.
Tavallisen hiivan kyseessä ollessa ripottele hiiva maitoon ja sekoita,
kunnes se on liuennut maidon joukkoon.
Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja muna.
Lisää jauhot pienissä erissä sekoittaen.
Lisää loppuvaiheessa mukaan voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.
Kohota taikinaa, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se 12-18 osaan siitä riippuen,
minkä kokoisia munkkeja haluat paistaa.
Huomaa, että munkit kasvavat sekä kohottamisen että paiston yhteydessä,
joten tee niistä tässä vaiheessa haluamaasi munkkikokoa pienempiä.
Jätä taikinasta pieni nokare koekappaleeksi paistovaiheeseen.
Pyöritä taikinasta käsiesi välissä pyöreitä pullia.
Jos haluat tehdä rinkilöitä, tökkää pullan läpi sormi ja heiluta sormea,
kunnes aukko on venynyt riittävän suureksi.
Anna munkkien kohota liinan alla n. 30 minuuttia.
Paisto:
Laita laakeaan kattilaan öljyä/kookosrasvaa sen verran,
että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa.
Kuumenna öljy 180 asteiseksi.
Selviät ilman paistomittariakin; kun öljy alkaa “liikkua” ja siitä alkaa nousta vähänkään höyryä, on aika vääntää lieden tehoa pienemmälle ja kokeilla pienellä taikinanpalalla.
Öljy on oikean lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu kypsäksi minuutissa.
Liian kylmässä öljyssä munkki painuu kattilan pohjalle.
Liian kuumassa öljyssä pinta tummuu ennen kuin munkki ehtii kypsyä sisältä.
Nosta munkki öljyyn varovasti käsilläsi.
Paista koosta riippuen 2-4 munkkia kerrallaan.
Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut kunnolla,
käännä munkki esimerkiksi reikäkauhalla toisinpäin.
Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle.
Imeytä paistetun munkin pinnalta ylimääräinen rasva asettamalla talouspaperi lautaselle ja munkit siihen
Kuorrutus:
Munkit kannattaa pyöritellä sokerissa heti kun pystyt niitä käsittelemään.
Sokeri tarttuu pintaan paremmin heti tuoreeltaan.
Jos teet munkkeihin tomusokerikuorrutteen, anna munkkien jäähtyä ensin.
Yhdistä sitten tomusokeri ja mehu.
Lisää tomusokeria tai mehua, kunnes saat sopivan koostumuksen.
Siirrä kuorrutus syvälle lautaselle.
Laita erilliselle lautaselle nonparelleja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Iso kiitos kommentistasi! :)