sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Laskiaispullat

Mukavaa laskiaissunnuntaita
kaikille!


Tänään leivotaan tietysti pullia.
Laskiaispullat
saivat täytteekseen tällä kertaa
vadelmahilloa ja vispikermaa.

pikkuleipuritkin tekivät omia rusina-ukkojaan. :)

 
Pullataikina
 
5 dl maitoa/vettä
1 pala tuorehiivaa/2 pussia kuivahiivaa
1 muna
2 tl suolaa
1 ½ dl sokeria
15-16 dl (noin 1,2 kg) puolikarkeita vehnäjauhoja
150-200 g margariinia/voita
1 rkl kardemummaa
Voiteluun kananmunaa
Koristeluun raesokeria
 
pullat uuniin menossa
 
Nosta ainekset huoneenlämpöön muutama tunti ennen leivontaa. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi eli + 37 asteeseen (kuivahiiva +42).
Murenna tuorehiiva taikinakulhoon (tai kuivahiivaa käyttäessäsi sekoita se jauhojen joukkoon).
 Lisää osa maidosta ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput maidosta sekä muna ja mausteet. Sekoita maitoon 7 dl jauhoja (+kuivahiiva), että saat sakean vellimäisen seoksen. Vatkaa.
Lisää 7 dl jauhoja ja alusta taikina käsin kimmoisaksi. Lisää lopuksi taikinaan huoneenlämpöinen rasva. Jatka vaivausta, kunnes taikina on sileä ja kimmoisa sekä irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Voit tarvittaessa lisätä taikinaan jauhoa, jos taikina tuntuu liian tahmealta. Jätä vähän jauhoja leivontaan. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja nosta kohoamaan ainakin 20 minuutiksi.
Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi. Jaa taikina kahteen osaan ja leivo palaset tangoiksi. Paloittele tangot 12 palaan ja pyörittele ne pulliksi. Pikkupullia varten jaa taikina 40 osaan. Nosta pullat leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja peitä leivinliinalla.
Nostata pullia lämpimässä, kunnes ne ovat pulleita, sileäpintaisia ja kooltaan lähes kaksinkertaisia. Voitele nostatetut ja sileäpintaiset pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria/mantelilastuja/mantelirouhetta.
 Paista pullia uunin keskiosassa 200 asteessa 15-20 minuuttia. Paista pikkupullia 225 asteessa 8-12 minuuttia.
Tarkista pullien kypsyys. Kiepauta pulla nurin ja tarkista, että pohja on kauniisti värittynyt ja kypsä. Pulla tuntuu kevyeltä ja pullan pohjaa kopauttaessa siitä lähtee kumea ääni.




 
 

2 kommenttia:

Iso kiitos kommentistasi! :)