lauantai 25. toukokuuta 2013

Raparperi-kahvikakku

Raparperikakku, joka kuivakakuksi luetaan,
mutta on sopivan kostea ja ihanan raparperinen.
 Vaniljarahka tuo kivan lisän tähän,
mutta voit korvata sen ihan maustamattomallakin jogurtilla tai rahkalla.
Alkuperäinen resepti täältä.
Maistuvaa viikonloppua! :)


 
pohja
5 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 rkl leivinjauhetta
150 g margariinia
175 g skyr vaniljarahkaa + ½ dl maitoa
(tai 2 dl maustamatonta jogurttia)
3 kananmunaa
4 dl raparperin paloja
 
kuorrutus
200 g tummaa suklaata
50 g voita
strösseleitä

Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään.
 Sekoita rahka ja maito (jogurttia ei tarvitse löysentää).
Sulata margariini, lisää siihen kananmunat ja rahkaseos.
Sekoita keskenään kuivat aineet sekä margariiniseos.
Lisää lopuksi raparperin palat ja sekoita tasaiseksi.
Kaada voideltuun vuokaan.
Paista 175 asteessa n. 1 h.
Tarkista kypsyys tikulla kakun keskiosasta
(jos tikkuun jää taikinaa, anna kakun vielä kypsyä).
Kumoa kakku ja anna kakun jäähtyä.
Sulata kattilassa kuorrutteen voi ja suklaa.
Valuta kakun päälle ja koristele.


perjantai 24. toukokuuta 2013

Raparperi-vaniljapiirakka

Raparperi-leipomusten sarja jatkuu.
Tämmöinen helppo raparperi-vaniljapiirakka syntyi kahvitteluhetkeen.
Kaneli sopii hyvin raparperi-vaniljatäytteen kaveriksi,
mutta voi sen jättää pohjasta pois tai korvata esim vaniljalla,
oman maun mukaan. 
 

pohja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
½ dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl kanelia
1 dl sulatettua margariinia/voita
1 kananmuna
 
täyte
n. 5 dl raparperin paloja
2 prk vaniljrahkaa
2 kananmunaa
sokeria
 
Sekoita vehnäjauhot, leseet, sokeri, leivinjauhe ja kaneli kulhossa.
 Lisää margariini ja muna sekoittaen.
Levitä taikina piirakkavuoan (24 cm) pohjalle ja reunoille.
Pilko raparperit ja sokeroi ne.
Levitä pohjan päälle raparperipalat.
Sekoita rahka ja munat. Lisää sokeria jos tarve vaatii.
 Kaada seos piirakan päälle.
Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 25-30 minuuttia

torstai 23. toukokuuta 2013

Raparperikiisseli

Raparperejä kun riittää, niin täytyyhän niitä ehottomasti hyödyntää.
Nyt tehtiin kiisseliä. :)
 
 
 
6 vartta raparperia
4 dl vettä
1 dl sokeria
2,5 rkl perunajauhoja
vettä
    Huuhtele raparperit, kuori tarvittaessa ja leikkaa parin sentin paloiksi. Kiehauta vesi ja sokeri, lisää raparperit joukkoon ja keitä pehmeiksi.
Sekoita perunajauhot pieneen tilkkaan kylmää vettä ja lisää suurus keitokseen ohuena nauhana varovasti sekoittaen. Anna kiisselin vain pulpahtaa ja kaada kulhoon jäähtymään. Ripottele pinnalle sokeria maun mukaan. Tarjoa kiisseli haaleana.

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Mokkapalamuffinit

Mokkapalojen makuisia muffineita,
tällä kertaa minimuffinivuokiin tehtyinä.
Osassa on oikea mokkapalakuorrutus
ja osassa kaakaojauheella värjättyä kermavaahtoa.

 

 
pohja
100g voita
2 kananmunaa
2dl sokeria
3½dl vehnäjauhoja
2rkl kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
1dl maitoa

Sulata voi ja nosta jäähtymään.
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Siivilöi kuivat aineen munasokerivaahdon joukkoon
Kaada vuorotellen jäähtynyt voi ja maito samalla sekoitellen.
Kääntele varovaisesti tasaiseksi taikinaksi.
Annostele taikina muffinssivuokiin.
Paista 175 asteessa noin 20 minuuttia. Minimuffineissa riittää noin 10-12 min.
Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.


Kuorrutus:
Jos haluat pursottaa kuorrutteen muffinssien päälle,
tee kuorrutetta kaksinkertainen määrä.
Jos taas levität kuorrutteen tasaisesti muffinssien päälle,
riittää pelkästään yksinkertainen kuorrute määrä.

1 rkl kaakaojauhetta
2dl tomusokeria
2 rkl vahvaa kahvia
50g pehmeää voita

Siivilöi kaakaojauhe ja tomusokeri.
Sekoita joukkoon rasva ja kahvi.
Sekoita kuorrutetta niin kauan, että saat kuorrutteesta kiiltävän sekä tasaisen.
Laita kuorrute pursotinpussiin, jossa on esim tähtityllä.
Pursota kuorrute kauniisti muffinssien päälle ja viimeistele halutessasi strösseleillä.
 

tiistai 21. toukokuuta 2013

Jauheliha-fetajuustopiiras

Tästä määrästä tulee iso piiras, eli isompi kuin mitä omaan 24 cm vuokaan tungin ja uunissahan se paisui paisumistaan,
oikea vuokakoko olisi varmaankin ollut 28 cm.
Tai sitten kannattaa hiukan ainemääriä pienentää. :)
 

Pohja:
250 g maitorahkaa
125 g pehmeää voita
3 tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa

Sekoita pehmeä voi ja rahka keskenään.
Lisää seokseen jauhot, ruokasooda ja suola.
Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte:
400 g jauhelihaa
1 punainen paprika
3 kananmunaa
2 tl suolaa
2 tl mustapippuria
200 g kermaviiliä
200 g juustoraastetta
100 g fetajuustoa

Ruskista pannulla jauhelihat ja pilkottu paprika.
Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Sekoita kulhossa keskenään kananmunat, kermaviili ja juustoraaste.
Sekoita keskenään jauheliha-paprikaseos ja kermaviili-kananmunaseos.
Kaada täyte pohjan päälle. Ripottele päälle fetajuustoa.
Paista piirasta 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.
Tarjoile hieman jäähtyneenä.

maanantai 20. toukokuuta 2013

Amerikkalainen juustokakku

Paistettua juustokakkua mansikkamelban kanssa
tarjosin tänään kahvitteluhetkenä ystävilleni.
Tein kakun liian isoon pohjaan, joten siitä jäi turhan matala.


pohja
200 g Digestive-keksejä
75–100 g sulatettua voita

täyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
5 munaa
2 tl vaniljasokeria
1 dl taloussokeria
yhden sitruunan raastettu kuori
½ sitruunan mehu

kastike
mansikkamelba

Murskaa keksit. Lisää joukkoon sulatettu voi.
Painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm).

Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi ja kaada keksipohjan päälle.
Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin tunti.
Anna jäähtyä ja laita vielä jääkaappiin kylmenemään,
kakun tulee olla tarjoilussa kylmää.

 
Mansikkamamelba

200–300 g mansikoita
tomusokeria maun mukaan
1 tl sitruunamehua

Painele marjat siivilän läpi.
Mausta marjakastike tomusokerilla ja sitruunamehulla.

sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Maitosuklaakahvikakku vauvaonnitteluna

Serkkuni perhe kasvoi pienellä prinsessalla
 ja vein rotinakakuksi tälläisen suklaisen pupuaiheisen kakun.
Onnea pienokaisesta Eevan perheelle! ♥


  
 Kakkuna maitosuklainen kahvikakku
 tummasuklaakuorrutuksella.
 
 
300 g voita
300 g ranskankermaa
4 dl sokeria
5 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1½ leivinjauhetta
1 tl soodaa
 2 tl vaniljasokeria
200 g maitosuklaata
 
kuorrute:
120 g tummaa suklaata
1 dl kermaa
1 rkl voita
(Tein kuorrutteen kaksinkertaisena,
kun halusin sen riittävän peittämään myös reunat)
 
koristeet sokerimassaa
 
Vatkaa voi, ranskankerma ja sokeri.
Lisää munat yksitellen joukkoon.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen.
Rouhi suklaa ja sekoita taikinan joukkoon.
Voitele noin 3 l vetoinen kahvikakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan.
Paista 175 asteessa 50-60 minuuttia, kunnes on kypsä.
Kumoa kakku jäähtymään.
 
 
Kuorrutetta varten pilko suklaa kulhoon ja laita voi sekaan.
 Kuumenna kerma kattilassa kiehuvaksi ja kaada suklaan ja voin päälle.
Sekoita kunnes suklaa kokonaan sulanut.
Kaada hieman jäähtyneenä kakun päälle.
 

lauantai 18. toukokuuta 2013

Raparperi-murupiirakka

Raparperi-kausi on nyt kuumimmillaan,
joten mitäpä sitä muutakaan leipoisi kun niistä jotakin hyvää,
tällä kertaa raparperi-murupiirakkaa.
Makoisaa viikonloppua!
 
 
Pohja:
300 g voita
2 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 munaa
4 rkl vettä

Täyte:
5 dl raparperin paloja
2 dl sokeria

Päälle:
200 g voita
1 dl sokeria
 reilu 2 dl vehnäjauhoja
4 tl vaniliinisokeria

Nypi pohjan kuivat ainekset ja pehmennyt voi keskenään.
Lisää munat ja vesi.
Sekoita tasaiseksi ja painele leivinpaperin päälle uunipellille.
Pilko raparperit.
Sekoita raparperit ja sokeri keskenään ja levitä tasaisesti pohjan päälle.
Päällistä varten sekoita pehmennyt voi, sokeri, jauhot ja vaniliinisokeri.
Ripottele täytteen päälle.
Paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 50 minuuttia.
 

torstai 16. toukokuuta 2013

Monster High täytekakku vol 3.

Tämä kolmas Monster High kakkuni meni nimipäiväjuhliin.
Värimaailma ja idea noudattaa samaa kuin tässä ja tässä kakussa,
mutta hieman erilaisen toteutuksen halusin tehdä.
Onnea Sofia! :)




Pohjana voi-sokerikakkupohja.
Kostutuksena tuorepuristettu mansikkamehu.
Täytteenä mansikkamousse (sama kuin tässä kakussa).
Eristeenä mansikanmakuinen voi-sokerikreemi (ohje).
Koristeet sokerimassaa, kaulintamassaa ja marsipaania.


Voi-Sokerikakkupohja

 150 g voita tai margariinia
5 munaa
3 ½ dl sokeria
3 ½ dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta

Kostutus:
2 ½ -3 dl kostuketta
(mansikkamehu tässä tapauksessa)

Voitele ja korppujauhota 24 cm kokoinen vuoka.
Sulata voi/margariini ja anna sen jäähtyä (ei kuitenkaan jähmettyä).
Vatkaa munia ja sokeria, kunnes vatkaimen kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan.
Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe.
Siivilöi puolet jauhoseoksesta varovasti nuolijalla käännellen munavaahtoon.
Sekoita loput ainekset siten, että kaadat vuorotellen pienen tilkan voisulaa
ja siivilöit joukkoon lisää jauhoseosta
Kaada taikina vuokaan.
Paista 180 asteessa uunin keskitasolla 40-50 minuuttia.
Laita päälle folio suojaksi, jos pinta uhkaa tummua liikaa.
Kumoa kakkupohja ja anna jäähtyä.





keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Kerma-kinuskikakku ruusuilla

Kinuskipäällysteinen kermakakku meni syntymäpäiville,
mukanaan nämä lohikakut sekä nämä kinkkukakut.
Onnea Eija! :)
 
 
 
 
 
Sisällä vadelmamousse (sama kuin tässä kakussa).
Pohjana tumma mehevä pohja (sama kuin tässä kakussa).
Kostutus sprite.
Pursotukset laktoositonta vispikermaa ja vaniljakreemijauhetta.
Päällä kinuskikuorrute.
Ruusut ja lehdet kaulintamassaa sekä sokerimassaa.

 
Kinuskikuorrute

 2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Riittää halkaisijaltaan max 24 cm kakkuun.
Esimerkiksi tähän 28 cm kakkuun tein 3 dl:n mukaan.

Laita ainekset teflon-pintaiseen kattilaan.
Varmista, että kattila on täysin puhdas.
Kuumenna, kunnes seos kiehuu.
Alenna lämpöä keskiteholle ja jatka keittämistä välillä sekoitellen n. 15-20 minuutin ajan.
Aika on vain arvio, siihen vaikuttaa kiehumiskuumuus, kattila ja määrä.
Tee vesilasitestejä useaan otteeseen keittämisen edetessä.
 Kinuskin tulee kiehua koko ajan maltillisesti.
Milloin kinuski on valmista?
 Suorita vesilasitesti: tiputa pieni nokare kinuskia kylmään veteen.
Jos kinuski liukenee, ei se ole valmista.
Jos se painuu pohjaan kokonaisena nokareena, on kinuski valmista.
Kaada kinuski heti kakun päälle, siten se ei ehdi jähmettyä ja saat levitettyä sen tasaisesti.
Auta tasoittumista tarvittaessa leveällä lastalla/palettiveitsellä.



Kinkkuvoileipäkakut

Kaksi kinkkuvoileipäkakkua matkasi
näiden kahden kalakakun
sekä tämän kerma-kinuskikakun kanssa
 Eijan juhliin.


pohja
8 kpl ruispaahtoleipiä
16 kpl vehnäpaahtoleipiä

täyte
250 g palvikinkkua
1 punainen paprika
2 suolakurkkua
1 ruukku ruohosipulia
400 g yrttituorejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g ranskankermaa
2 rkl sinappia

kostutus
lihalientä

koristeet
maustamatonta tuorejuustoa maidolla notkistettuna
tomaatteja
kurkkua

Hienonna kinkku, ruohosipuli, suolakurkut ja paprika.
 Sekoita tuorejuustot, sinappi ja ranskankerma sekaisin.
Sekoita joukkoon kinkut, ruohosipulit, kurkut ja paprika.
Valmista lihaliemi
 (sekoita 1 kuutio puoleen litraan kiehuvaa vettä).
 Leikkaa paahtoleivistä ohuelti reunat pois.
Laita tarjoiluvadille tiiviisti vierekkäin kahdeksan palaa ruispaahtoleipää,
kaksi vierekkäin ja neljä peräkkäin.
Voit tehdä myös esim kuudella palalla kerrokset ja tehdä kakusta nelikerroksisen,
tämä minun versioni on kolmekerroksinen.
Kostuta lihaliemellä
Levitä päälle täytettä.
Lado vehnäviipaleet päälle, kostuta ja levitä täytettä.
 Lado täytteen päälle viimeiset ruispaahtoleivät ja kostuta.
Kääri kakku tiiviisti muovikelmuun, laita päälle kevyt paino ja
nosta jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.
Levitä pinnalle maidolla tai ranskankermalla ohennettua tuorejuustoa.
Koristele esimerkiksi kinkkuleikkeleillä, kurkkukuvioilla, persiljalla,
salaatinlehdillä, tomaateilla tai pursotuksin.




 


tiistai 14. toukokuuta 2013

Tuplalohi-voileipäkakut

Näitä lohivoileipäkakkuja lähti kaksi kappaletta
näiden kinkkukakkujen
ja tämän kerma-kinuskikakun kanssa
Eijan juhliin.
 

 
Yhdestä kakusta riittää noin 20 hengelle.

 8 isoa vehnäpaahtoleipäviipaletta
16 isoa ruispaahtoleipäviipaletta

täyte
400 g lämminsavulohta (ennen kalan putsaamista n. 600 g)
250 g kylmäsavulohta
3 rkl sitruunamehua
1 nippu tilliä
400 g ranskankermaa
200 g tillituorejuustoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g smetanaa

kostutus
 2 ½ dl sitruunavettä

 koristelu
400 g maustamatonta tuorejuustoa (ohennettuna maidolla)
 kurkku
minitomaatteja
 300 g kylmäsavulohta
herneenversoja, salaattia


Leikkaa lämmin- ja kylmäsavulohi pieniksi paloiksi.
Purista sitruunamehu.
Hienonna tilli.
Leikkaa paahtoleivistä ohuelti reunat pois.
Sekoita tuorejuusto, ranskankerma ja smetana sekaisin.
Sekoita joukkoon kylmäsavulohi, sitruunamehu ja tillisilppu .
Laita tarjoiluvadille tiiviisti vierekkäin kahdeksan palaa ruispaahtoleipää,
kaksi vierekkäin ja neljä peräkkäin.
Voit tehdä myös esim kuudella palalla kerrokset ja tehdä kakusta nelikerroksisen,
tämä minun versioni on kolmekerroksinen.
Kostuta sitruunavedellä.
Levitä päälle täytettä.
 Ripottele täytteen päälle puolet lämminsavulohesta.
 Lado päälle vehnäpaahtoleipäviipaleet ja kostuta.
 Laita väliin jälleen täytettä ja lämminsavulohta.
Lado täytteen päälle toiset ruispaahtoleivät ja kostuta.
Kääri kakku tiiviisti muovikelmuun, laita päälle kevyt paino ja
nosta jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.
Levitä pinnalle maidolla tai ranskankermalla ohennettua tuorejuustoa.
Koristele esimerkiksi kylmäsavulohella, kurkkukuvioilla, persiljalla,
salaatinlehdillä, tomaateilla tai pursotuksin.